Obezite Risk Faktörleri Nelerdir?
31 Mart 2022

Obezite Risk Faktörleri Nelerdir?

Dünya sağlık örgütünün yaptığı açıklamaya göre obezite hastalığı en riskli 10 hastalık arasında yer alıyor. Günümüzde sigaradan sonra önlenebilir ölümler arasında obezite hastalığı bulunuyor.

Obezite ile mücadele ederken ilk önce beslenme alışkanlıklarınızı ve hayat tarzını değiştirmeniz gereklidir. Obezite ile mücadele ederken dikkat etmeniz gereken risk faktörleri aşağıdaki gibidir.

 

Çevresel Riskler

Günümüzde büyük şehirlerde yaşayan çocukların fiziksel aktiviteleri genellikle kısıtlıdır. Hemen hemen her çocuk sadece okulda beden eğitimi dersinde spor gibi fiziksel aktivitelerde bulunur.

Çocuğunuzu daha çok spor yapmaya yönlendirmelisiniz. Çevresel risklerde dikkat edilmesi gerekenlerin başında bilgisayar kullanımı ve televizyon seyretmek gelir. Bu iki durum çocuğunuzun gün içinde daha az enerji tüketmesini ve daha fazla enerji depolamasını sağlar.

Ayrıca televizyon veya bilgisayar başında daha fazla abur cubur yemesine olanak tanır. Özellikle reklamlarda gösterilen ve besin değeri açısından bir değeri olmayan yiyeceklerin artırımı da çocuğunuzun kilo almasını sağlar.

Beslenmeye Dikkat!

Obezite hastası bir çocuk yaşıtlarına oranla daha fazla yemek yemeyebilir, fakat daha az enerji harcar. Çocuğun enerji tüketiminin az olması kilo aldıran risk faktörlerinin başında gelir.

Çocuklarda beslenme vakitlerinin azalması, günde bir ya da iki defa yemek yeme veya karbonhidrat ya yağlı kızartmalar gibi yüksek kalori içeren yiyecekler çocuğun kilo alımında önemli bir faktördür.

Genetik Faktörler Etkili midir?

Anne ve babanın her ikisinin birden kilolu olması sonucu doğacak çocukta %80 oranında obezite olma riski bulundurur. Eğer sadece biri kilolu ise bu risk %40’lara kadar düşebilir. Unutulmamalı ki obezitenin en büyük sebeplerinden biri çok yemek yeme değil, yenildiği kadar enerji harcamamaktır.

Obezite sorunu ile mücadele eden çocukların ailelerinin de fiziksel aktivitelerde daha az bulunduğu gözlemlenmektedir.

Hormonların Etkisi

Obezite hastalığı olan çocukların mutlaka bir hormon hastalıkları uzmanı tarafından kontrol edilmesi gereklidir. Obezite hastalığına sahip olan çocukların bazıları; böbrek üstü bezleri, tiroid bezi hastalıkları ve şeker hastalığı gibi hastalıklar sebebi ile obeziteye yakalanabilir.