Çocuklarda Obezite
31 Mart 2022

Çocuklarda Obezite

Çocuğunuz küçük olmasına rağmen kilo fazlası varsa ve onu her saniye buzdolabının önünde buluyorsanız, çocuğunuza dur demenin vakti gelmiş demektir. Eğer çocuğunuzun yaşıtlarına göre kilolu olduğunu düşünüyorsanız, çocuğunuzun vücut kitle endeksini hesaplayabilirsiniz.

Vücut kitle endeksinden çıkan sonuca göre çocuğunuzun obezite sorunu olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer çocuğunuzun kilo sorunu olduğunu düşünüyorsanız mutlaka en kısa sürede bir uzmana başvurunuz. Böylece çocuğunuzun obezite tedavisine erken başlamış olursunuz.

Obezitenin iki önemli maddesi bulunmaktadır. Bunlardan biri tedaviye erken başlaması, diğeri ise az kalori alıp çok enerji harcamaktır.

Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de obezitedir. Erişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da sıklıkla görülmektedir. Kilolu olan çocukların, normal kilodaki çocuklara göre obezite ve morbid obeziteye yakalanma riski daha fazladır. Bü yüzden tedaviye ne kadar erken başlanırsa obezite ile mücadele de o kadar kolay olur.

Obezite Çocukların Hangi Hastalıklara Yakalanma Riski Vardır?

Bugün dünyada yaşları 5 ila 17 arasında değişen 155 milyon kilou, 45 milyon obezite çocuk vardır. Kilosu normal olan çocuklarda metabolik sendromlar görülmezken, aşırı kilolu veya obeziteli çocuklarda; tip 2 diyabet, hipertansiyon, solunum durması ve kalp damar hastalıkları gibi hastalıklar görülebilir.

Onu spora teşvik edin!

Altı yaşından küçük olan çocuklar, günde 2 ila 5 saat arasında televizyon veya bilgisayar başında vakit geçiriyorlar fakat, çocukların günde 4 saatten fazla televizyon, tablet veya bilgisayar başında vakit geçirmeleri ilerde obezite sorununa neden olabilir.

Televizyon başında 4 saatten fazla geçiren her çocuğun obezite olma riski son derece yüksektir. Çocuklarınızın uyuduğu odada veya yatak odasında televizyon ya da bilgisayar bulunması bu sürenin artmasına neden olabiliyor.

Amerikan Pediatri Derneği 2 yaşından küçük çocuklara televizyon izletilmemesi gerektiğini belirtiyor. Eğer çocuğunuz 2 yaşından büyükse günde en fazla 1 veya 2 saatten fazla televizyon başında kalmaması öneriliyor.

Çocuğunuz 2 yaşından büyükse günde 60 dakika kadar orta dereceli egzersizler yaptırılması öneriliyor. Hemen hemen birçok çocuk günlük olarak yeterli fiziksel aktivite yapmaz. Okullarda ise beden derslerinde haftada en fazla 25 veya 30 dakikalık dersler yaptırılır. Bu yüzden çocuğunuzun günlük olarak yeterli fiziksel aktivitede bulunmasını sağlayın.

Çocukların enerji yakması için aktivite mutlaka şart bu da obezite tedavisinde son derece etkilidir. Çocuklara verilen rejim ile birlikte gün içerisinde mutlaka düzenli olarak spor yapmalıdır. Egzersiz programı çocuğunuzun boyuna ve kilosuna özel olarak düzenlenmelidir.

Çocuğunuzun gelişimine ve sağlık durumuna göre ezgersizlerin sıklığı ve şiddeti artırılabilir. Programın başında daha hafif egzersizler verilirken, programın devamında seviye seviye şiddeti artabilir. Çocukların günlük olarak fiziksel aktivitesi en az 30 dakikadır. Buna hafif koşu, bisiklet binme, dans, yürüyüş veya diğer spor dalları da dahildir.

Çocuğunuzun günlük olarak yaptığı fiziksel aktiviteler sadece enerji tüketimini artırmadığı gibi aynı zamanda insüline olan direnci de artırır. Bu durum kolestrol, kalp damar hastalıkları ve şekere iyi gelerek hastalıkların oluşumunu ve gelişimini önler.

Çocuklara Hangi Diyet Uygulanmalıdır?

Çocuklarda obezite tedavisinde farklı diyet önerileri bulunur. Özellikle dergi veya gazetelerde yer alan magazin diyetlerini çocuklarınıza uygulamak kesinlikle yanlıştır. Çocuklara uygulanacak diyet ailenin ve çocuğun yeme alışkanlığına yakın olmalıdır.

Özellikle diyet hazırlanırken çocuğu yaşı, boyu, kilosu, günlük aktivite zamanı ve sosyal çevresi göz önünde bulundurulmalıdır. Bütün diyetler genellikle ana ve ara öğünler içermektedir. Diyetin sağlıklı bir şekilde işe yaraması için en önemli unsur öğünlerin atlanmamasıdır.

Büyük öğünler yerine az az ve sık sık tercih edilmelidir. Çocuğun büyüme çağı göz önünde bulundurularak kalsiyum, çinko, demir ve vitaminler açısından zengin bir diyet sağlanmalıdır. Bu yüzden çocuğunuzu konusunda uzman bir diyetisyene götürerek tavsiye edeceği listeye göre hareket etmelisiniz.

Sabırsız olmayın

Çocuklarda obezite tedavisi biraz sabır isteyen bir süreçtir ve tedavi sırasında ailenin desteği son derece önemlidir. Çocuğun diyet döneminde ailenin sabırlı davranarak çocuğu yönlendirmesi ve hayal kırıklığına uğramaması gereklidir. Diyet tedavisi gören bir çocuk her hafta kilo veremeyebilir. Çocuğunuzun kilo verememesi diyete uymadığı anlamına gelmez. Bu yüzden tedavi süresinde ona karşı anlayışlı ve sabırlı davranmalısınız.

Çocuklara Obezite Cerrahisi Uygulanır Mı?

Çocukluk çağında obezite hastalığı ile mücadele eden çocuklar ilaç tedavisi veya obezite cerrahisi uygulanmaz. Genellikle çocuklara hacim artırıcı ve kalorisi yüksek ürünler verilerek mide şişirilir ve iştah hissiyatı azaltılır. Obezite tedavisinde yavaş ve sağlıklı kilo verme en ideal yöntemdir. Bu yüzden sabırlı bir şekilde tedavinin gözlemlenmesi gerekir. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar yavaş kilo verirler. Boyun uzaması ile birlikte boy ve kilosu zamanla normale döner.

Kilo Almak Nasıl Önlenir?

Çocuğunuzun obezite sorunu olduğunu düşünüyorsanız veya obezite sorunu ile karşılaşmamasını istiyorsanız aşağıdaki önerilerden faydalanabilirsiniz.

  • Çocuklarınızın boş zamanlarını spor aktiviteleri ile değerlendirilmelerini sağlayabilirsiniz.
  • Okullarda fiziksel aktiviteler artırılabilir.
  • Aile beslenme davranışını çocuğuna göre değiştirebilir.
  • Özellikle tatlı ve besin değeri yüksek yiyecekler tercih edilebilir.
  • Gazlı ve şekerli içeceklerin tüketimi azaltılabilir.
  • Kısa mesafeler yürünebilir veya bisiklet kullanılabilir.
  • Çocuğunuza spor yapabileceği olanaklar yaratabilirsiniz.
  • Fazla sakız çiğnenmemeli ve yiyecek ödülünden kaçınılmalıdır.
  • Tatlandırıcı veya diyet ürünler sıkça tüketilmemelidir.
  • Okula götürmesi ve sağlıklı beslenmesi için beslenme çantası hazırlayabilirsiniz.
  • Fast foof gibi hazır gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Sebze ve meyve gibi yiyeceklerin tüketimi sağlanmalıdır.

Obezite oluşmasında en etken sebeplerden biri de hızlı yemek yemektir. Yemek hızlı yenirse, doygunluk hissiyatıda az olur. Bu sebeple yavaş yemek ve besinleri iyice çiğnemek gereklidir.

Obezite Hastalığı Genetik Mi?

Anne ve babanın kilolu olması ilerde çocukların obez olması riskini artıran faktörler arasındadır. Genetik yapının da kilo ile bağlantılı olmasına karşın tek başına sorumlu tutulamaz. Ailelerin yeme alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteleri de aşırı kilo ile bağlantalıdır.