Obezite Hangi Sağlık Sorunlarına Yol Açar?
Damar sertliği ve kolon, meme, böbrek, mesane, pankreas, prostat gibi bazı kanserlere yakalanma açısından obezite net bir risk faktörüdür. Tip 2 şeker, hipertansiyon, kan yağlarında artma, karaciğer hastalığı, uyku apnesi, eklem sorunları, polikistik over gibi onlarca durum morbid obezlerin yakasını bırakmıyor.
Damar sertliği bu kişilerde çok erken yaşlarda başlayıp hızla ilerliyor ve enfarktüs (kalp krizi) ya da inme (felç) gibi durumlara davetiye çıkarılmış oluyor. Bu durumlar nedeni ile morbid obezler maalesef yaşıtlarına oranla bariz olarak erken kaybediliyorlar.
Ayrıca aşırı şişmanlık özellikle çocuk ve gençlerde ciddi öz güven kaybına ve sosyal problemlere de yol açabiliyor. Morbid obezite önemli bir infertilite yani kısırlık nedeni olabiliyor kadınlarda.
Diyabet ve Obezite İlişkisi
Diyabet ve obezite birbiriyle doğru orantılı olarak gitmektedir. Kişinin kilosunun artmasıyla birlikte insülin direnci de artıyor ve buna bağlı olarak diyabet gelişebiliyor.Tam tersine diyabete bağlı olarak da kişi kilo alabiliyor. Örneğin, Tip2 Diyabet hastaları insilün kullanımına bağlı olarak kilo alabilirken. Bu oran Tip1 diyabette daha az gözlemlenmektedir. Bu durumun Tip2 diyabette görülmesinin başlıca sebebi ise vücudun ürettiği insülin miktarının da artmasıyla birlikte kişinin direncinin de artmasına bağlı olarak ilaç kullanımıdır.