Tansiyon Nedir?
09 Nisan 2018

Tansiyon Nedir? Düşük Tansiyon ve Yüksek Tansiyon Nedir? Tansiyon Değerleri Nedir?

Tansiyon, kalbin pompaladığı kanın damarlara uyguladığı basınçtır.

Kalbinizin sağ tarafı, oksijeni azalan kirli kanı akciğerlerimize pompalar. Kalbinizin sağ tarafı sol tarafına kıyasla daha düşük basınçla kan pompalar. Buna küçük tansiyon denir.

Kalbinizin sol tarafı ise oksijen yönünden zengin olan kanı vücudumuza pompalar. Kalbinizin sol tarafı sağ tarafına kıyasla daha yüksek basınçla kan pompalar. Buna da büyük tansiyon denir.

Büyük tansiyon ile küçük tansiyon arasındaki fark da nabız basıncını gösterir.

Kan basıncı gün içerisinde farklılık gösterir. Teşhis konması için, civalı tansiyon aletiyle değişik zamanlarda yapılan en az 3 ölçüm değerine ihtiyaç vardır.

Tansiyon Değerleri Ne Olmalı?

Normal- Büyük tansiyon 12, küçük tansiyon 8.

Yüksek – Büyük tansiyon 13.5, küçük tansiyon 8.5′in üstünde.

Düşük – Büyük tansiyon 10, küçük tansiyon 6′dan az olanlar.

Düşük Tansiyon :

Düşük tansiyonda, küçük tansiyonun düşük olması önemli değil, fakat büyük tansiyonun düşüklüğü önem taşır.

Büyük tansiyon, 11’den aşağı düştüğü zaman tansiyon düşüklüğü vardır. Tansiyon düşüklüğüne tıp dilinde hipotansiyon denir.

Tansiyon, ateşli hastalıklar sırasında, büyük kanamalardan sonra, iç salgı bezi bozukluklarında veya herhangi bir hastalıktan sonraki iyileşme döneminde düşer. Bazı kadınların aybaşı hallerinde, veya sıcakta fazla ter kaybından sonra veya sinirli kimselerde de tansiyon düştüğü görülür. Devamlı olarak tansiyon düşüklüğü önemli bir hastalığın işareti olabilir.

Ayrıca Anemi (kansızlık), sıcak, zayıflık, gece uykusuzluğu tansiyon düşüklüğüne meydan verir.

Uyku isteği, baş dönmesi, ayakların yerden kesilmesi hissi, göz kararması, yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, unutkanlık, havada sanki ışıldayan noktaların görülmesi, kulaklarda çınlama (uğuldama) düşük tansiyonun belirtileridir.

Yüksek Tansiyon :

Hem büyük tansiyon, hem de küçük tansiyonun normalden fazla olması tansiyonun yükseldiğini gösterir. Tansiyon yüksekliğine tıp dilinde hipertansiyon denir.

Hipertansiyon tanısı için, büyük ve küçük tansiyondan birisinin normalden yüksek olması yeterlidir. Gerek büyük tansiyon gerekse de küçük tansiyonun normalden yüksek olması önemlidir.

Yüksek tansiyonun nedenleri bilinmemekle birlikte, obezite, egzersiz yapmama, yağlı yiyecekler yeme, fazla tuz tüketme ve sigara içme risk faktörleri arasındadır.Yaşlandıkça da tansiyonunuz yükselir. Yüksek tansiyon ailesel bir rahatsızlık olarak görülür.Yüksek tansiyona, böbrek hastalığı, hormonal rahatsızlıklar, aşırı alkol tüketimi ve doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar da neden olabilir.

Baş ağrısı,ense ve baş bölgesinde ağrı ya da yoğunluk hissi, uyuşukluk, karıncalanma hissi, baş dönmesi, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları ve düzensiz kalp atışları yüksek tansiyonunun belirtileridir.